Evolutie uit zijn dak
Wat luguber, ongelofelijk mooi, liefdevol of extreem wreed. Evolutie kan helemaal door het dak gaan. Het resultaat: een gigantische rijkdom aan uiterlijke vormen en gedrag tussen de miljoenen soorten op aarde. Leer hier hoe ze kunnen ontstaan.
Leren over Les 1: evolutie uit zijn dak
Seksuele (r)evolutie
Andres Rivera Quiroz - spinnenonderzoeker
Voor een spinnenmannetje kan seks een ingewikkelde opgave zijn, want het vrouwtje is soms wel twee keer zo groot als hij zelf. Zulke grote verschillen tussen mannen en vrouwen lijken nogal onhandig. Hoe kan zoiets ontstaan? Leer hier over meer het ontstaan van geslachtskenmerken, seksuele selectie en het ontdekken van soorten met (r)evolutionaire technieken.
Leren over Les 2: seksuele (r)evolutie
Een dodelijk salamander syndroom
Manon de Visser - Salamanderonderzoeker
Evolutie is de strijd om het voortbestaan, maar bij sommige soorten watersalamanders overleeft 50% van de nakomelingen bij voorbaat niet. Van elke twee eitjes die een vrouwtje legt, komt één niet uit! Dat is een enorme verspilling. Hoe kan het dat natuurlijke selectie dit dodelijke syndroom niet laat verdwijnen? Leer hier hoe Manon de Visser en haar collega’s dit raadsel proberen op te lossen.
Leren over Les 3: een evolutionair raadsel
Hoe werkt eilandevolutie?
Jesse Hennekam - Eilandonderzoeker
Op eilanden komen veel bizarre dieren en planten voor. Allemaal zijn ze het resultaat van eilandevolutie. Jesse Hennekam neemt je mee in zijn onderzoek aan een dwerggeit en laat zien hoe dieren op eilanden aangepast raken aan hun omgeving. De biodiversiteit op eilanden is groot en bijzonder, maar ook heel kwetsbaar. Leer hier meer over deze biodiversiteit en hoe we die kunnen beschermen.
Leren over Les 4: eilandevolutie